Sindikat PPDIV

A+ A A-

Održane završne godišnje sjednice svih tijela i dodijeljene nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2019. godinu

 U godini na izmaku, dvodnevni boravak 16. i 17. prosinca, u Ekoparku Krašograd započeli smo održavanjem sjednica Statutarne komisije i Financijskog odbora. Oba tijela na svojim sjednicama održanima 16. prosinca, razmatrala su svoj rad tijekom protekle godine te utvrdila planove rada za izbornu kongresnu 2020. godinu.

DSC00017

DSC00018

Dan kasnije, sastalo se Predsjedništvo Sindikata PPDIV-a koje je, pored razmatranja Plana rada Sindikata PPDIV-a za iduću godinu, razmatralo i financijski plan za 2020. godinu te aktivnosti kojima smo se bavili tijekom ove godine. Na 16. sjednici Predsjedništva održanoj 17. prosinca, donesena je Odluka o nagrađivanju sindikalnih povjerenika koju Predsjedništvo donosi jednom godišnje, na osnovu prijedloga regionalnih povjerenika. Uz prethodno spomenuto nagrađivanje najboljih sindikalnih povjerenika, Predsjedništvo je usvojilo izvješće s 5. Kongresa EFFAT-a održanoga početkom mjeseca studenog u Zagrebu.

DSC00178 Po završetku sjednice Predsjedništva, sastao se Glavni odbor Sindikata PPDIV-a koji je usvojio Plan rada za 2020. godinu, Plan prihoda i rashoda za 2020. godinu, prihvatio izvješće o radu za 2019. godinu te dodijelio priznanja i nagrade najboljim sindikalcima.

DSC00184
Na svečanom dijelu sjednice, uz nazočnost članova Predsjedništva, Statutarne komisije i Financijskog odbora Sindikata PPDIV-a, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2019. godinu.
Za svoj kontinuirani sindikalni rad, za postignute izuzetne rezultate i poseban doprinos radu Sindikata PPDIV-a u 2019. godini, nagrade i priznanja dodijeljene su sljedećim sindikalnim povjerenicima:

REGIJA 1
1. MIRICA ČAVLOVIĆ, glavna sindikalna povjerenica Vodoprivrede Sisak
2. ŽELJKO STARC, sindikalni povjerenik Moslavina voća

DSC00195

DSC00197

REGIJA 2
1. BRIGITA STRUJIĆ, glavna sindikalna povjerenika Kandita (kolegica Brigita zbog spriječenosti nije prisustvovala sjednici a nagrada će joj naknadno biti uručena)
2. VLADIMIR KOŠUTIĆ, glavni sindikalni povjerenik PIK Vinkovci

DSC00200

REGIJA 3
1. ŽELJKO DRAGEC, glavni sindikalni povjerenik Belupo
2. BOŽO ĐURAS, glavni sindikalni povjerenik Koke d.d. Varaždin

DSC00203

DSC00205

REGIJA 4
1. BRANKO KOROTAJ, glavni sindikalni povjerenik TDR
2. ANTE GORETA, sindikalni povjerenik Vodoprivrede Split

DSC00207  

DSC00209

DEVETI KONGRES SINDIKATA PPDIV-a
Sukladno svojim statutarnim ovlastima, Glavni odbor donio je Odluku o mjestu i vremenu održavanja Devetog kongresa Sindikata PPDIV-a koji će se održati u hotelu Falkensteiner Club Funimation Borik od 3. do 5. prosinca 2020. godine.

SPORTSKI SUSRETI I IDUĆE GODINE U ROVINJU
Kao i krajem svake godine, Glavni odbor odlučuje o mjestu i vremenu održavanja sljedećih sportskih susreta pa je tako na sjednici donesena Odluka da će se 21. sportski susreti Sindikata PPDIV-a održati u Rovinju u vremenu od 21. do 24. svibnja 2020. godine.

PROMJENA NA MJESTU REGIONALNOG POVJERENIKA REGIJE 1
Vrlo emotivnim govorom, vidno ganut i sa suzama u očima, od Sindikata PPDIV-a oprostio se naš Štef, Stjepan Leboš koji nakon 41. godine, 2 mjeseca i pokojim danom s koncem ove godine odlazi u zasluženu mirovinu.

DSC00220

Naš Štef priključio se vodstvu Sindikata PPDIV-a u ožujku 2017. godine nakon što je na mjestu regionalnog povjerenika naslijedio dotadašnjeg regionalca i novoizabranog predsjednika, Denisa Paradiša. Štef je svoj radni vijek započeo davne 1977. godine, sedmog srpnja. Uz sve ono divno što je u četiri desetljeća života i rada u PIK Vrbovcu i Sindikatu PPDIV-a Štef napravio, svakako će nam ostati upamćen kao istinski sindikalac uvijek spreman na raznorazne akcije u zaštiti malog običnog radnika. Jednom riječju, pravi prijatelj i kolega na kojeg si uvijek mogao računati, duša od čovjeka i čovjek koji će radnoj sredini svakako nedostajati.

DSC00213

DSC00222

Odukom Glavnog odbora, a slijedom uvjetno donesene Odluke Predsjedništva o zapošljavanju, kolega Dubravko Desović, još uvijek glavni sindikalni povjerenik KIM, karlovačke industrije mlijeka, imenovan je novim regionalnim povjerenikom prve regije. Kolegi Štefu želimo mirnu i zdravu mirovinu istodobno poželjujući dobrodošlicu kolegi Dudi koji će nam se priključiti s prvim radnim danom u novoj godini.

DSC00219

DSC00180

Sindikat PPDIV podržava štrajk prosvjetnih radnika

Štrajku učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ne nazire se kraj, a u štrajku, koji je danas ušao u 30. dan, sudjeluje i sustav znanosti i visokog obrazovanja.

Za ponedjeljak 25. studenoga 2019. godine najavljen je veliki prosvjed “HRVATSKA MORA BOLJE” na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u 12:05 sati.

Ovim putem Sindikat PPDIV izražava podršku prosvjetnim radnicima u ispunjenju njihovih zahtjeva.

Pozivamo sve naše članove i članove njihovih obitelji da podrže i izađu na prosvjed jer su upravo obrazovni radnici nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja.

tvob9hz6h4p0sau0n8pl2xvkz1y

Peti EFFAT-ov kongres izabrao novo vodstvo za razdoblje od 2020. do 2024.

IMG 9463
Peti EFFAT-ov kongres, koji je održan u Zagrebu 6. i 7. studenoga, izabrao je svoje novo vodstvo za kongresno razdoblje od 2020. do 2024.

Kongres je glavno tijelo EFFAT-a na kojemu sindikati članice odlučuju o smjeru sindikata u sljedećih pet godina. Kongres bira predsjednika EFFAT-a, dopredsjednike i glavnog tajnika.

Ispred domaćina, Kongresu se uvodno obratio predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš, naglasivši iznimno važnim što se Kongres EFFAT-a održava u Hrvatskoj čime ćemo, nadamo se, uspjeti skrenuti pažnju vladajućih i poslodavaca na prisutne probleme u svim sektorima.

IMG 9461


Predsjednica EFFAT-a, Malin Ackholt (HRF, Švedska) jednoglasno je izabrana za novi mandat, a Kristjan Bragason (Nordic Union HRCT) izabran je za glavnog tajnika. Pia Stalpaert (ACV CSC, Belgija) i Pietro Ruffolo (FLAI CGIL, Italija) izabrani su za dopredsjednike.
Gotovo 350 delegata biralo je novo rukovodstvo, uz do sada najveći broj žena i mladih.

Malin Ackholt zahvalila je Sindikatu turizma i usluga Hrvatske i Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (sindikatima članicama iz Hrvatske) i tajništvu EFFAT-a u Bruxellesu na uspješnom Kongresu koji bez njih ne bi bio moguć. „Nastavit ćemo jačati sindikate ne samo na jugoistoku nego i u cijeloj Europi“, rekla je Ackholt.

Kristjan Bragason rekao je kako se već niz godina radnici u Europi suočavaju s rastućom nepravdom i podjelama, a sindikalni će pokret nastaviti nuditi rješenja: „Na temeljnim vrijednostima demokracije, solidarnosti, jednakosti i održivosti moramo započeti poboljšavati prava radnika. Nikada kao sada nije bilo važnije graditi snažne sindikate koji se mogu suočiti s porastom nacionalističkih pokreta i marginalizacijom radnika zaposlenih na prekarnim poslovima“.

Sindikat PPDIV ukazao Vladi na štetnost predloženih izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića

konzerve

Sindikat PPDIV kao najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj u proizvodnoj i prehrambenoj industriji djeluje u velikom broju trgovačkih društava koja će direktno biti pogođena uvođenjem predloženih izmjena navedenog zakona.

Namjera Vlade da se uvedu nove trošarine na bezalkoholna pića vezano uz količinu šećera koju ista sadrže, vjerujemo protivno je interesu proizvodnje u Hrvatskoj, ali i hrvatskih građana i gospodarstva općenito.
Podržavamo brigu Vlade za zdravlje građana, ali uvođenje tzv. "poreza na šećer" i to kod samo jedne vrste proizvoda nije se pokazalo kao efikasna mjera u promjeni prehrambenih navika, dok se na taj način potiče prekogranična potrošnja te ugrožavaju domaća proizvodnja i radna mjesta na domaćem tržištu.

Hrvatski građani već sada u velikom broju prehrambene proizvode kupuju u susjednim zemljama, a rastom cijena bezalkoholnih napitaka to će biti još izraženije. Čak je i Danska, koja je među prvima bila uvela sličan porez na sokove, od njega odustala nakon što je značajno porasla prekogranična potrošnja.

Predviđa se da će porez na zašećerena osvježavajuća pića u Velikoj Britaniji dovesti do ukidanja više od 4 000 radnih mjesta u proizvodnji, maloprodaji i ugostiteljstvu. U Meksiku je "porez na šećer" doveo do gubitka više od 10 000 radnih mjesta u industriji i zatvaranja 30 000 malih trgovina.
Mišljenja smo da je Hrvatskoj u ovom trenutku prioritet održavanje radnih mjesta i gospodarske proizvodnje u odnosu na upitni dobitak za državni proračun. U konačnici, potencijalm gubitkom radnih mjesta koji bi za sobom povukao i smanjenje prihoda državnog proračuna s te osnove (porezi na dohodak i vezani nameti) deficit državnog proračuna bi bio značajniji nego što je sad. Pozitivnog učinka na zdravlje neće biti jer potrošači i na razvijenijim tržištima šećer nastavljaju konzumirati kroz druge proizvode koji nisu obuhvaćeni porezom ili se okreću jeftinijim, i manje kvalitetnim, uvoznim proizvodima.

Građane treba educirati i zajedno s cijelom prehrambenom industrijom raditi na širenju ponude zdravijih alternativa te tu vidimo mogućnost provođenja brige države o zdravlju građana.

 Industrija bezalkoholnih pića uložila je znatna sredstva u istraživanje i izmjene u sastavima postojećih te razvoj novih proizvoda i već i na hrvatsko tržište uvodi proizvode s manje ili bez šećera. Odgovorna država takve radnje treba podržati umjesto da nameće nove poreze i troškove.
Važno je znati i da će poskupljenje najviše pogoditi one koji imaju najniže prihode, jer takva skupina građana veći dio svojih prihoda troši za hranu i njima svako poskupljenje najteže pada. I to je još jedan razlog zašto kao sindikat smatramo spornima i štetnima predložene izmjene navedenog zakona.

Svaka proizvodnja Hrvatskoj je iznimno važna i zato ju treba čuvati, a ne dodatno otežavati poslovanje proizvodnih tvrtki. Posebice to ne treba činiti već dokazano neuspješnim i štetnim mjerama.

Apeliramo na Vladu Republike Hrvatske da se problemu prekomjerne debljine građana pristupi promišljenije, sveobuhvatnije i primarno kroz edukacije i informiranje potrošača. I to zajednički s industrijom, a ne protiv nje. (stoji u dopisu upućenom Ministarstvu financija i Ministarstvu zdravstva).

Prijava ili Registracija

Prijava