Sindikat PPDIV

A+ A A-

Održana još jedna edukacija mladih aktivista Sindikata PPDIV-a

Što mogu učiniti za Sindikat?!

20180921 165924

Završena je još jedna radionica naših mladih aktivista, posljednja iz ovogodišnjeg ciklusa, na kojoj su mladi pokazali svu svoju volju, želju, snagu i htijenje u sindikalnom radu.

Tema radionice bila ja kako predstaviti Sindikat mladim, potencijalnim budućim članovima kroz vlastito osmišljenu prezentaciju. Bilo je divno vidjeti kako i sa kolikom voljom mladi pristupaju ovom zadatku, a sve u cilju daljnjeg pridobijanja mladih članova i pomlađivanja sindikalnog pokreta.
Kako su sami u svojim prezentacijama dali naslutiti, važnost uključivanja mladih u sindikalni pokret od iznimnog je značaja, jer upravo su oni ti koji su spremni promijeniti svijet oko sebe svojom snagom, voljom i zajedništvom. Sindikalni pokret je prema njihovom mišljenju pravo mjesto za učiniti velike stvari. Promatrajući uspjehe Sindikata PPDIV kroz njihova poduzeća iz kojih dolaze, u kombinaciji sa onim što oni smatraju važnim, sigurni su kako je to ispravan put.

20180922 113034

Prezentacije koje su sami osmislili, prezentirali su svojim kolegama koji su zajedno sa njima sudjelovali na radionici, vježbajući tako ono što ih u budućnosti očekuje, a to je uključivanje i drugih u pokret.

Kako bi sama vježba protekla što bolje i uspješnije, u samoj prezentaciji pomagali su im, sada već, naši prekaljeni treneri Neda i Darko koji dolaze iz SSSH i koji su uvijek spremni svojim znanjem pomoći onima koji tek kreću ili su tek nedavno zakoračili u „sindikalne vode“. Kako su nam i sami rekli, ugodno su iznenađeni napretkom koji su mladi aktivisti Sindikata PPDIV postigli kroz ovako ciljane edukacije.

20180922 155505

Ono što sada slijedi je rad na terenu i daljnja edukacija koja će provoditi sukladno potrebama situacije u kojima će se mladi nalaziti.
Mladima želimo puno sreće u daljnjem radu i puno novih mladih članova jer kako su i sami rekli u mladima je budućnost i snaga da se društvu vrate vrijednosti koje su u današnje vrijeme potpuno nestale, a na kojima bi se društvo trebalo temeljiti prvenstveno misleći ovdje na zajedništvo i solidarnost svih koji žele dobro ljudima.

20180922 095430

Obilježen Dan Hrvatskih voda

Hrvatske vode obilježile su 142. godinu organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda. Vodno gospodarstvo ima iznimnu ulogu u društvenom i gospodarskom razvoju Hrvatske jer je voda neprocjenjiv prirodni resurs.

Dan Hrvatskih voda obilježen je Konferencijom o klimatskim promjenama, na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš. Uz predsjednika Sindikata PPDIV-a svečanosti su nazočili Ivica Zečević, glavni povjerenik sindikalne podružnice Hrvatske vode Zagreb; Zoran Čavlović, predsjednik Radničkog vijeća i Zoran Sever, koordinator glavnih sindikalnih povjerenika Hrvatskih voda i glavni povjerenik sindikalne podružnice Hrvatske vode VGO Osijek.

img 20180907 wa0001

PPDIV uz radnike ULJANIKA i 3. MAJA

Podršku radnicima Uljanika i 3. maja koji su danas prosvjedovali u Zagrebu na Markovom trgu, tražeći isplate svojih zarađenih plaća, dali su i brojni sindikati, među kojima i predstavnici Sindikata PPDIV-a.

IMG 20180827 WA0000

Prenosimo izjavu Đine Šverka, dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata nakon održanog sastanka s premijerom Plenkovićem i ministrima:
“Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće. Intenzivno se pregovara s bankama. Razgovara se s više banaka, bitno je da osiguraju plaće do kraja tjedna kako su rekli. Kad dobijemo plaću za srpanj, prekidamo štrajk”.

brodogradiliste uljanik

Sindikat PPDIV sudjelovao u akciji protiv prijedloga mirovinske reforme

Akciju protiv prijedloga mirovinske reforme u četvrtak 12. srpnja 2018. godine, na Markovu trgu u Zagrebu, zajednički su održali Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Hrvatska udruga radničkih sindikata. Predstavnici tri sindikalne središnjice, među kojima su bili i radnici odjeveni u svoja radna odijela, dijelili su saborskim zastupnicima i ministrima letke i tekst otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskog sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

PHOTO 2018 07 12 12 23 133 copy

Uz predsjednika Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša, u akciji je sudjelovao naš Mišel Klasić, glavni sindikalni povjerenik PIK Vrbovec mesne industrije d.d.

Untitled copy copy

Tekst otvorenog pisma sadrži sindikalni odgovor na prijedloge mirovinske reforme koje je dosad predstavila Vlada RH, uključujući i argumente zbog kojih ubrzanje podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina, kao i povećanje penalizacije prijevremenih mirovina, sindikatima nisu prihvatljivi. Sindikalne središnjice podržavaju poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, ali smatraju da se ono mora postići poticajima, a ne kaznama, te na način da se prvo stvore uvjeti da većina radnika uopće može ostati raditi do 65 godina starosti, a potom da, oni koji to mogu i žele, nastave raditi i duže. Predložene mjere taj učinak neće postići, ali će umjesto toga povećati prilijev novih umirovljenika i pritisak rashode mirovinskog sustava.

Untitled1

Istaknuta je i neprimjerenost dosadašnjeg načina vođenja procesa, jer su sindikalne središnjice, kao legalni i legitimni predstavnici radnika kojih se mirovinska reforma najviše i tiče, dosad u reformu bile uključene samo na razini forme. Socijalnim partnerima i stručnjacima u radnoj skupini Vlada samo povremeno prikazuje svoje prezentacije, a pravog dijaloga uopće nema.

letak mirovinska 07 2018 FINAL

NASTAVLJENA EDUKACIJA MLADIH AKTIVISTA

Komuniciram sindikat – komunikacijske vještine i predstavljanje sindikata

Slika 1

Sindikat PPDIV nastavio je sa edukacijom svoj mladih aktivista kako bi se dodatno upoznali sa sindikalnim vrijednostima i važnošću sindikalnog organiziranja u poduzeću, a sve s ciljem što kvalitetnijeg prenošenja informacija prema postojećim i budućim članovima našeg Sindikata.

Slika 2

Ovoga puta mladi su kroz edukativnu radionicu dodatno usavršili svoje znanje u komunikacijskim vještinama i načinu kako predstaviti Sindikat i sve ono što je Sindikat učinio i čini za radnike u poduzećima.

Slika 6 Slika 7 Slika 8

Mladi su tako ovoga puta uz pomoć trenera Nediljke Buklijaš i Darka Šeperića koji dolaze iz SSSH, te Davora Vrbeka, osobe koja je ispred Sindikata PPDIV zadužena za rad sa mladim aktivistima, mogli nešto više naučiti o ciljevima i ulozi komunikacije, te preprekama i najčešćim pogreškama koji mogu utjecati na značaj uspješne komunikacije.

Isto tako analizirali su svoju osobnu ulogu i odgovornost u komuniciranju sindikata, moguće prilike za razgovor o sindikatu i predstavljanju sindikata radnicima koji nisu članovi na način da se mogu jasno prepoznati ključne poruke koje treba prenijeti potencijalnim članovima i argumentirano odgovoriti na negativan odgovor prema članstvu u sindikatu.

Slika 3 Slika 4

Kao podloga korišteni su uspjesi Sindikata PPDIV koje je postigao prvenstveno kroz kolektivne pregovore, ali i sve druge uspjehe koje ima u svom svakodnevnom radu za dobrobit svojih članova, a vrlo često i svih zaposlenih u poduzećima gdje smo organizirani. Mladi su tako analizirali razlike između prava ugovorenih kolektivnim ugovorima od onih propisanih Zakonom o radu, radili vježbe oko izrade prezentacije o sindikatu i razloge zašto biti članom za radnike koji još nisu članovi.

Važno je istaći kako su svi aktivisti uključeni u rad Sekcije mladih Sindikata PPDIV iskazali zavidnu razinu kako znanja o Sindikatu tako i poznavanje važnosti i uloge Sindikata PPDIV u njihovim poduzećima.
Isto tako raduje nas posvećenost sindikalnom radu i želja da i ubuduće budu još aktivniji, te da stečena znanja prenose u svoja poduzeća kako bi sindikalna organiziranost bila što veća jer samo to je zalog za još bolja prava radnika.

Prijava ili Registracija

Prijava