Sindikat PPDIV

A+ A A-

U KIM-u potpisane izmjene i dopune kolektivnog ugovora

Krajem godine potpisane su izmjene i dopune kolektivnog ugovora u Karlovačkoj industriji mlijeka i tako su sačuvana prava radnika na slijedeće dvije godine. Dogovorene su izmjene u dijelu dodatnih dana plaćenog dopusta te potpora za svako novorođeno dijete. Ovim izmjenama je također uređeno i poglavlje zaštite života, zdravlja, dostojanstva i privatnosti gdje su objedinjene zaštitne odredbe koje se odnose na trudnice i roditelje s malom djecom.

image3 copy copy

Potpisom ovog dodatka pokazale su i jedna i druga strana da je socijalni dijalog na visokom stupnju te da postoji međusobno uvažavanje socijalnih partnera u ovom poduzeću.

U ime KIM-a, ugovor je potpisala direktorica društva Andrea Bušić, a u ime Sindikata PPDIV potpisnik je bio glavni sindikalni povjerenik Dubravko Desović.

image2  

Obilježeno 50 godina poslovanja KIM Mljekare Karlovac

U povodu 50 godina poslovanja KIM Mljekare Karlovac, sindikalna podružnica KIM Karlovac organizirala je proslavu i druženje sa svojim dragim umirovljenim članovima Sindikata PPDIV-a.

Kako je KIM “rođen” 6. svibnja 1968. godine, proslava i druženje organizirani su upravo na taj dan, 6. svibnja 2018. godine, na OPG Marinković u okolici Karlovca.

Uz lijepo druženje na kojemu je bilo i suza i smijeha, emocije su se samo izmijenjivale obilježavajući ovaj veliki jubilej ☺

20180506 130632

Protekli tjedan u znaku uspješnih pregovora za kolektivne ugovore u Agrokoru, Coca-Coli, KIM-u, Fragariji i Vodoprivredi Sisak!

ppdiv Protekli tjedan doista je bio u znaku intenzivnih pregovora za zaključenje  kolektivnih ugovora u nekoliko važnih poduzeća u kojima Sindikat PPDIV organizira svoje članove.

Tako su pregovori o dodatcima Kolektivnog ugovora (u kojima su pobrojana sva materijalna prava radnika)  za koncer Agrokor uspješno završeni, a dodatci koji će se potpisati vrijedit će za razdoblje od 1.1.2017.-8.5.2018. godine.

Fond sati preraspodjele za Belje, PIK Vinkovci i Eko Biograd dogovoren je samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća (koja se ne može pobijati sudskim putem) na maksimalnih 60 sati, dok preostale kompanije i dalje zadržavaju fond od 56 sati kao i do sada, pri čemu i Agrolaguna ostaje na fondu sati kako je ranije dogovoreno.

Osim toga  u poljoprivrednim kompanijama će se, radi različitog tumaćenja praćenja evidencija radnika u preraspodjeli, održati sastanci pregovaračkih odbora sa predstavnicima sindikata i Uprava kako bi se osiguralo jedinstveno tumaćenje i vođenje sati  iz preraspodjele. 

Dogovoreno je isto tako da će ugovorne strane, u slučaju promjena Pravilnika o porezu na dohodak, a sukladno zaključku iz pregovora 2013. godine, pregovarati o iznosima prigodnih nagrada (za Uskrs, regres i za Božić) za 2018. godinu, a definirano je i koji će radnici imati pravo na isplatu prigodnih nagrada.

Izdvojeno samo za primjenu u PIK Vrbovcu; ugovorne strane će se dogovoriti  do 31. 03. 2017 o radnim mjestima koja će imati pravo na uvećanu plaću za rad u otežanim uvjetima rada, a pripadajući Sporazum se potpisuje na razdoblje do 08. 05. 2018., a najdulje do 08. 08. 2018. ili do postizanja dogovora.  

Kolektivni ugovor usuglašen je i pripremljen za potpis i u poduzeću Coca - Cola Hrvatska  Vrijedit će naredne  tri godine, a u njemu su ugovorena i neka veća prava za radnike od dosadašnjih.

U poduzeću Fragarija  iz Dugog Sela potpisan je novi kolektivni ugovor na rok od godine dana. Osim što su zadržana sva postojeća prava radnika, dogovorene su i naknade za dvokratni rad, naknade za otežene uvjete rada i također veći broj dana godišnjih odmora za radnike koji rade na takvim poslovima.

Kolektivni pregovori vodili su se proteklog tjedna i  u KIM-u iz Karlovca.  Usuglašavanje pregovaračkoih strana i okončanje pregovora očekuje se prije kraja godine, a predviđeno je da se novi kolektivni ugovor primjenjuje sljedeće dvije godine. Njime bi se zadržala sva stečena prava radnika, a kroz period važenja KU od dvije godine trebala bi se visina koeficijenata zaposlenih približiti  ili čak izjednačiti sa koeficijentima radnika zaposlenih u Dukatu i Sireli.

Vodoprivreda Sisak je također pred potpisom kolektivnog ugovora u kojem se zadržavaju sva stečena prava radnika. Završetak pregovora očekuje se do kraja kalendarske godine, a primjena novog KU bila bi na rok od godine dana. Važno je napomenuti, da su radnici u Vodoprivredi Sisak početkom 2016. godine  dobili nove ugovore o radu koji su im osigurali veća primanja.

Prijedlozi kolektivnih ugovora pripremljeni su i za Žitoproizvod iz Karlovca, te Hidro tehničke objekte iz Zagreba,  a za ova poduzeća to bi bi bili prvi kolektivni ugovori, jer se prava i obaveze radnika do sada u tim poduzećima reguliraju Pravilnicima o radu. Pregovori bi u ovim poduzećima trebali započeti početkom iduće godine nakon dogovora socijalnih partnera - predstavnika Sindikata PPDIV i Uprava poduzeća.

U Koncernu Agrokor traju pregovori o dodacima kolektivnom ugovoru, a koji sadrže sva materijalna prava za naše članove, vjerujemo kako ćemo vas uskoro moći obavijestiti da je i taj proces završen na zadovoljstvo naših članova.

Potpisan Kolektivni ugovor u Heinekenu

Krajem siječnja započeli su pregovori za kolektivni ugovor u sindikalnoj podružnici Heineken Karlovac. Nakon četiri sastanka pregovaračkih timova i pregovora, došli smo do dogovora na obostrano zadovoljstvo i potpisali Kolektivni ugovor u sjedištu Sindikata PPDIV-a 16. travnja 2018. Dogovoreno je povećanje Uskrsnice, regresa, otpremnine i neke stavke oko godišnjeg odmora. Kolektivni ugovor potpisali su Boris Miloushev, predsjednik Uprave i Branka Knapić, glavna sindikalna povjerenica.

IMG 4939

IMG 4948

IMG 4951

Uprava Heinekena Hrvatska i Sindikat PPDIV potpisali novi kolektivni ugovor

heiniken1 Zadovoljstvo nam je izvijestiti  sve  članove Sindikata PPDIV, a i ostale koji prate rad sindikata, da je nakon pregovora koji su trajali više od godine dana, potpisan kolektivni ugovor u Heineken Hrvatska d.o.o.. Pregovori su bili dugotrajni i komplicirani jer su pregovaračke strane u pregovore ušle sa različitim stavovima o vrlo važnim pitanjima za naše članove kao što su plaća, regres, božićnica, uskrsnica, otpremnine, dodatak na staž i niz drugih pitanja.

Heineken Hrvatska svima poznatija kao Karlovačka pivovara ima dugu tradiciju koletivnog ugovora koji je radnicima - članovima sindikata osiguravao visoku razinu materijalnih, ali i ostalih prava, te je cilj pregovaračkog tima sindikata bio zadržati razinu prava barem na istoj razini.

Zbog velikih razlika oko početnih stavova poslodavca i sindikata, pregovori su se odužili više od godine dana a postojeći kolektivni ugovor je u  siječnju 2016. godine istekao.

Sindikat je putem GSV-a pokrenuo kolektivni radni spor, a za miritelja je izabran doc.dr.sc. Viktor Gotovac. Održane su dvije sjednice mirenja, a u međuvremenu između sjednica mirenja održan je još jedan sastanak pregovaračkih odbora Sindikata PPDIV-a i poslodavca Heineken Hrvatska d.o.o. u  kojem su sudjelovali i predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković te predsjednica uprave Heineken Hrvatska Branka Slaveska. Sastanak je bio i više nego uspješan jer je poslodavac od četri preostala sporna zahtjeva u cijelosti prihvatio tri u potpunosti, a i četvrti zahtjev izmjenjen je na bolje s obzirom na početni prijedlog poslodavca.

Nakon sastanka pregovaračkih odbora, u Karlovcu je održana sjednica povjereništva sa koje su članovi informirani o rezultatima razgovora sa poslodavcem, postignutim rezultatima i eventualnim mogućim daljnjim koracima koje će Sindikat poduzeti u slučaju ne postizanja dogovora i ne potpisivanja kolektivnog ugovora. Povjereništvo je nakon duge i opsežne rasprave donijelo odluku da se na idućoj sjednici mirenja mirenje okonča i kolektivni ugovor potpiše.

U skladu sa donesenom odlukom mirenje je uspješno okončano, a Heineken Hrvatska i  članovi Sindikata PPDIV u njemu dobili su novi kolektivni ugovor koji je potpisan na rok od dvije godine što radnicima i dalje osigurava visoku razinu materijalnih i ostalih prava.

Pregovarači Sindikata PPDIV Još jednom su dokazali koliko su dobri u obavljanju  jedne od glavnih zadaća Sindikata - u pregovorima za kolektivni ugovor  i osiguravanje što boljih uvjeta rada našim članovima, materijalnih i ostalih prava koja se tiču  radnog odnosa, bez obzira gdje radili.

 Denis Paradiš, regionalni povjerenik

Iz tiska izašao novi 142. broj PPDIV-ovog glasila Osvit!

osvit142 U susret predstojećim Božićnim i novogodišnjim blagadanima, danas je svjetlo dana ugledao  novi, 142. po redu broj Osvita - glasila Sindikata PPDIV-a.

Novi broj Osvita već sada možete pročitati ako kliknete na http://ppdiv.hr/vijesti/osvit, a od zanimljivog štiva koje u njemu možete pročitati svakako je prvi intervju predsjednika Sindikata PPDIV-a  DENISA PARADIŠA, kao i potpuni izvještaj sa netom održanog Kongresa u Opatiji, te detaljan popis svih novoizabranih članova tijela Sindikata PPDIV-a.

Uobičajeno, najnoviji broj Osvita koji vam predstavljamo, donosi aktualne teme s terena -  iz PPDIV-ovih podružnica sa područja cijele Hrvatske, izvještaje sa međunarodnih konferencija, te odgovor pravnika na postavljeno pitanje o pravu na isplatu Božićnice.

Upravo otisnuti 142. broj Osvita već za nekoliko dana moći ćete u svojim poduzećima/podružnicama prolistati i u tiskanom izdanju, jer već sutra iz zagrebačkog poštanskog ureda kreće prema adresama diljem Lijepe naše prema svima vama - PPDIV-ovim članovima sa Božićnom čestitkom i lijepim novogodišnjim željama!

Sretan vam Božić i zdrava i uspješna Nova 2017. godina! Čuvajte se i čujemo se/vidimo se/ čitamo se/ lajkamo se/ uskoro!!

 

Prijava ili Registracija

Prijava