Sindikat PPDIV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A+ A A-

Vrijeme je za oporavak statusa radnika u privatnom i javnom sektoru!

Vrijeme je za oporavak statusa radnika u privatnom i javnom sektoru!

c7d7989085ebc97e2b32d796fd6ec405 "Vrijeme je za oporavak statusa i prava radnika u privatnom i javnom sektoru!" - ovogodišnja je prvosvibanjska poruka koju će danas na Međunarodni praznik rada zajedno promovirati sindikati udruženi u SSSH i Maticu hrvatskih sindikata na centralnom prosvjedu u Slavonskom Brodu.

Centralno obilježavanje Međunarodnog praznika rada ove godine organizira se u Slavoniji kao regiji u kojoj je, uz Dalmaciju i Liku, najizraženiji problem nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja zbog nepostojanja radnih mjesta i niskih plaća. Prvomajska (prosvjedna) povorka organizira se u Slavonskom Brodu kao povijesno radničkom gradu, s jakom sindikalnom bazom, te geografski povoljnom pozicijom koja omogućuje privlačenje sindikalnih povjerenika i aktivista iz šire okolice. Prosvjednici iz Zagreba u Slavonski Brod dolaze vlakom solidarnosti: „Radnici su motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska je nažalost vlak bez voznog reda“.

Skupina od oko 500 prosvjednika krenut će vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u ranim jutarnjim satima (8:00 sati) prema Slavonskom Brodu, uz zaustavljanje u Kutini, gdje će se ukrcati dodatnih 50 prosvjednika, te dolazi u Slavonski Brod između 11:30 i 12:00 sati.
Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu formirat će  se prosvjedna povorka koja će se kraćom šetnjom kretati prema tvrđavi, gdje će se održati središnji dio prosvjeda uz govore predstavnika sindikata, i gdje će se potom nastaviti program. U centralnoj prosvjednoj povorci očekuje se više tisuća sinidkalnih aktivista.

Glavna poruka prvosvibanjskog prosvjeda je: „Radnici privatnog i javnog sektora zahtijevaju: Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.
Poruka se temelji na sljedećim zahtjevima
• promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru;
• povećanje plaća, kroz kolektivne ugovore kao glavni alat osiguranja dostojanstvenih plaća i uvjeta rada;
• povećanje minimalne plaće na 50% prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka;
• otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; prestanak stimuliranja prekarnih, nestandardnih oblika rada;
• poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije;
• kvalitetna stambena politika te cjenovno i teritorijalno dostupni društveni servisi i efikasno povezivanje nacionalnih i lokalnih politika.

Očekuje se da će na prvosvibanjskom prosvjedu u Slavonskom Brodu i cijelodnevnom programu sudjelovati i 500 članova Sindikata PPDIV-a, većinom iz Slavonije i Baranje.

Posljednja tri dana protekla u znaku EFFAT-a

Posljednja tri dana protekla u znaku EFFAT-a

Regionalna sindikalna konferencija pod nazivom „Jačanje uloge industrijskih sindikata u jugoistočnoj Europi u oblikovanju programa industrijske politike u svijetlu ciljeva Europe 2020“ održana je u utorak i srijedu u Zagrebu u okviru zajedničkog projekta IndustriAll i Effata uz financiranje Europske komisije (VS/2015/0238).

Dvadesetak sudionika iz Hrvatske, Crne gore, Srbije, Rumunjske, Bugarske uz kolege iz Brisela, Austrije te predsjednicu Effata Malin Ackholt iz Švedske sudjelovalo je u radu konferencije.

efat 31 To je druga po redu regionalna konferencija u Zagrebu iz istog projekta koja se nadovezala na prošlogodišnju održanu u rujnu.
Prvog dana prezentirana je SWOT analiza od strane stručnjaka koji vode projekte naših zemalja u našim sektorima, a to su prvenstveno prehrana, poljoprivreda i turizam čiji su i predstavnici sindikata sudjelovali u izradi iste.

Profesorica Radmila Grozdanić sa beogradskog ekonomskog fakulteta iznijela je svoje viđenje sektora u Srbiji, Crnoj gori i Hrvatskoj dok je doktor Vassil Kirov kao istraživač i predavač sa etui-a obradio zemlje Bugarsku, Rumunjsku i Makedoniju. Kako se konferencija održava u hrvatskoj, drugog dana imali smo priliku susresti se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca. Gospođe Milka Kosanović i Maja Malić su nas kroz svoje prezentacije informirale o svojem radu kao i budućnosti sektora iz njihove efat21 perspektive, odnosno perspektive poslodavaca i Hrvatske udruge poslodavaca. Također su naglasile kako održavamo izniman odnos i socijalni dijalog sa Sindikatom PPDIV-a što je na neki način i bila dobra uvodna tema za idućeg predavača gospodina Gerharda Riessa iz Austrijskog sindikata Pro-ge koji je održao prezentaciju o socijalnom partnerstvu u Austriji i funkcioniranju socijalnog dijaloga u njegovoj zemlji.

Srijeda popodne nakon završetka konferencije bila je rezervirana za odlazak u Mariju Bistricu te početak rada Effat-ovog vijeća sindikata iz jugoistočne Europe za suradnju, solidarnost i podršku pa je odmah po dolasku održana i sjednica predsjedništva istog vijeća.

Na sastanku vijeća sindikata iz JIE sudjelovalo je više od 30 sudionika iz sedam zemalja i jedanaest sindikata, tri sindikata iz Bugarske, dva iz Turske, dva iz Srbije, po jedan iz Rumunjske, Crne gore, Slovenije i Hrvatske.

efat11 Sastanak vijeća je organiziran uz pomoć zaklade Friedrich Ebert čiji su predstavnici također sudjelovali u radu vijeća. Održano je nekoliko prezentacija o radničkim vijećima. Kao gost predavač o aktivnostima i ulozi radničkih vijeća i Europskih radničkih vijeća izlaganje je održao danski kolega Steen Karlsen iz sindikata NNF koji je ujedno i koordinator ERV u Danskoj. Milan Jevtić iz Fes-ovog ureda za jugoistočnu Europu nas je upoznao sa specifičnostima u radu radničkih vijeća po pojedinim zemljama unutar Europske unije.

Kako je centralna tema bila vezana u Europska radnička vijeća predstavnici svake zemlje su iznijeli svoju situaciji vezano za kompanije koje djeluju u njihovim sindikatima koje su ujedno i multinacionalne. Zaključeno je da unutar navedenih zemalja iz JIE djeluje preko 30 multinacionalki te je potrebna uključenost sindikata i njihovih predstavnika kako bi se te kompanije mapirale i kako bi se mogli ostvariti zajednički kontakti predstavnika da bi se u skoroj budućnosti moglo i zajednički djelovati.

Zadnja točka dnevnog reda i završetak rada regionalnog vijeća sindikata bila je izbor novog predsjednika vijeća koji se prema usvojenim pravilima mijenjaju svake godine te je shodno tome odlučeno da će u idućem jednogodišnjem razdoblju regionalno vijeće voditi kolegica iz bugarskog sindikata FNSZ Svetla Vasileva nakon što se kolega Miodrag Bradonjić iz sindikata PPDIV-a Srbije zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

Ispred sindikata PPDIV-a sastanku vijeća prisustvovali su predsjednik Denis Paradiš sa svoja dva voditelja pravnih odnosno ekonomskih poslova Marinom Gruban Jelečević te Jasminom Kunjkom dok su na konferenciji IndustriAll i Effata sudjelovali predsjednik Paradiš i Jasmin Kunjko.

44. Sportski susreti radnika hrvatskog vodnog gospodarstva

44. Sportski susreti radnika hrvatskog vodnog gospodarstva

vodoprivreda U razdoblju od 20.-23. travnja 2017. godine u Tučepima održani su 44. po redu Sportski susreti radnika hrvatskog vodnog gospodarstva. To su tradicionalni susreti radnika koji rade u vodnom gospodarstvu Hrvatske na kojem je sudjelovalo gotovo 600 sudionika iz svih dijelova Hrvatske.

Kao i prošle godine tako i ove sam moto susreta kaže radno – sportski – humanitarno i zabavno pa je već prvog dana u popodnevnom terminu održan Okrugli stol s temama „Moderni sustavi za zaštitu od poplava“ koja je bila podijeljena u tri podteme: prva je bila „Suvremena rješenja i tehnologije izgradnje i održavanja hidrotehničkih objekata te sustava obrane od poplava“ – s izlaganjem predstavnika MONTERRA d.o.o., Rijeka. Druga je bila „Zaustavljanje nanosa u bujičnim tokovima fleksibilnim barijerama“ – s izlaganjem gostiju iz Švicarske -GEOBRUGG AG, Switzerland te treća tema okruglog stola „Mobilne barijere u obrani od poplava“ –gdje su se priključili švedski kolege iz GEODESIGN AB, Sweden.

Sportski susreti su otvoreni zajedničkom večerom svih sudionika na kojoj se prigodno obratio i predsjednik Sindikata u ime PPDIV-a koji je i ove godine bio jedan od donatora i pokrovitelj igara. Izrazio je zadovoljstvo u odnosu na odaziv sudionika kojih je svake godine sve više i zaželio da se ovakva tradicija i dalje njeguje i da se susreti održavaju i dalje jer se tu vidi da postoji jedno zajedništvo između Hrvatskih voda, poduzeća iz vodnog gospodarstva i Sindikata PPDIV-a.

Drugog dana započeta su natjecanja po disciplinama te je organizirana humanitarna tombola. Trećeg dana po završetku svih disciplina saznali smo i sve pobjednike kao i ukupnog pobjednika koji je ove godine bila ekipa iz Hrvatskih voda-generalna direkcija. Organizacijski odbor na čelu sa našim kolegom Ivicom Zečevićem uložio je veliki napor da sve prođe u najboljem okruženju te da se svi sudionici osjećaju što je bolje moguće pa se i ove godine delegacija Sindikata PPDIV-a na 44. Sportskim susretima osjećala kao doma, a činili su ju Denis Paradiš-predsjednik, Ivica Blažević-dopredsjednik i Jasmin Kunjko-voditelj ekonomskih poslova.

Predstavnici Sindikata PPDIV održali sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor

Predstavnici Sindikata PPDIV održali sastanak s izvanrednim povjerenikom za Agrokor

agrokor U petak 14. travnja 2017. godine, predstavnici sindikalnih podružnica Sindikata PPDIV-a trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Agrokora d.d. Zagreb, predvođeni predsjednikom Sindikata PPDIV-a, Denisom Paradišom i suradnicima, u jutarnjim satima bili su primljeni na sastanak kod izvanrednog povjerenika za Agrokor, gospodina Ante Ramljaka.

Sastanak je održan u ugodnom ozračju a održan je na inicijativu Sindikata PPDIV-a radi dobivanja informacija iz prve ruke o planu restrukturiranja Agrokora.

Podsjetimo, usvajanjem “Lex Agrokora” kao i imenovanjem izvanrednog povjerenika, odblokirani su svi računi kompanija i radnicima su tijekom prošloga tjedna isplaćene plaće. Postignut je i dogovor s dobavljačima i bankama čime će se nastaviti isporuka robe u sve prodavaonice Konzuma. Postignut je dogovor i s domaćim bankama čime je osiguran iznos od 80 milijuna EUR-a, sredstva koja su namijenjena za podmirenje dugova prema dobavljačima i to prvo onima najmanjima te blokiranima.

Dopredsjednica Sindikata PPDIV-a, Marica Vidaković, aktivno sudjeluje od samog početka u pregovorima između banaka i dobavljača, a imenovana je i članicom peteročlanog Vjerovničkog vijeća.

Ovih dana očekujemo i formiranje Savjetodavnog vijeća od pet članova, među kojima će jedan predstavnik biti onaj predstavnik radnika. Koordinacija sindikalnih podružnica Sindikata PPDIV-a u Agrokoru jednoglasno je podržala prijedlog da upravo predstavnik radnika u Savjetodavnom vijeću bude predsjednik Sindikata PPDIV-a, Denis Paradiš.

 

 

Predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš pismom se obratio radnicima sustava Agrokor

Predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš pismom se obratio radnicima sustava Agrokor

Denis Predsjednik Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiš uputio je večeras pismo  svim članovima i članicama Sindikata PPDIV-a u sustavu Agrokor, vezano uz složenu situaciju u i oko ove kompanije. Pismo je uputio i HINA-i radi obavještavanja šire zainteresirane javnosti. Pismo donosimo u cijelosti:

                                                                                          

Članicama i članovima Sindikata PPDIV-a zaposlenima u sustavu Agrokor
Sredstvima javnog priopćavanja

 

Poštovane kolegice i kolege!

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u okvirima svog djelovanja, u sustavu Agrokor, ima najbrojnije organizirano članstvo. Povjerenje radnika dano našoj organizaciji nameće nam i najveću odgovornost za položaj i zaštitu prava radnika.

Naš sindikat se od samih početaka poslovanja sustava Agrokor bori za zaštitu prava svojih članova, tako je na inicijativu i nastojanjima Sindikata PPDIV-a potpisan prvi kolektivni ugovor kojem su nakon toga pristupili i drugi sindikati.

Želimo vas izvijestiti da u ovim dramatičnim i teškim trenucima za sve radnike u sustavu Agrokora, ali i šire (za radnike malih i velikih dobavljača, zaposlenike malih i velikih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te u konačnici za cijelo gospodarstvo), činimo sve da zaštitimo interese svih sudionika i vašu budućnost ponovo učinimo izvjesnom, a vaša radna mjesta sigurnima. Tako je predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš u svakodnevnom kontaktu s menadžmentom društava u spomenutom sustavu i menadžmentom samog Agrokora, dok dopredsjednica našeg Sindikata Marica Vidaković aktivno sudjeluje u direktnim pregovorima s bankama, dobavljačima i Vladom RH.

Naš prioritet i isključivi cilj je stabilizacija sustava Agrokor i uredan nastavak poslovanja svih poslodavaca unutar sustava, jer time štitimo opstojnost radnih mjesta i postojeća prava svih zaposlenika kao i Agrokorovih poslovnih partnera.

Deblokadom društava u sustavu Agrokora i kontinuiranom opskrbom maloprodaje od strane svih dobavljača te unošenjem dodatnog kapitala u sustav, osigurat će se normalno funkcioniranje sustava i isplata svih materijalnih prava radnika sukladno važećem kolektivnom ugovoru.

Na kraju vam želimo poručiti da Sindikat PPDIV prati razvoj situacije te da ćemo osim pregovaračkih alata, u slučaju potrebe, poduzeti sve sindikalne aktivnosti i mjere koje nam stoje na raspolaganju kako bi zaštitili vaše interese.

Uz sindikalni pozdrav  Zajedno smo jači!

PREDSJEDNIK
Denis Paradiš

Prijava ili Registracija

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconPrijava preko Facebooka

Prijava