Sindikat PPDIV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A+ A A-

Delegacija Sindikata PPDIV na 6. Kongresu Samostalnog Sindikata PPDIVUT BiH

Delegacija Sindikata PPDIV na 6. Kongresu Samostalnog Sindikata PPDIVUT BiH

Mehmed Avdagić ponovno izabran za predsjednika Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH


U Srebrenici, 25. i 26. 08., uz učešće velikog broja delegata, domaćih i stranih gostiju, održan je 6. Kongres Sindikata PPDIVUT Bosne i Hercegovine na kojem je uz članove tijela za predsjednika ponovno izabran Mehmet Avdagić.
Cijela manifestacija započela je u Memorijalnom centru u Potočarima, mjestu najvećeg ratnog zločina poslije drugog svjetskog rata na ovim prostorima, gdje je više od 30 delegacija položilo cvijeće u spomen palim žrtvama. Među njima bila je delegacija Sindikata PPDIV u sastavu Regionalni povjerenik Regija III Davor Vrbek i član Glavnog odbora Željko Mikulić. Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli i Muzej te su prisustvovali satu povijesti kako bi se detaljnije upoznali sa događanjima vezanim uz stradanje stanovnika Srebrenice.
Po završetku posjeta Memorijalonom centru u Muzeju, 6. Kongres započeo je sa svojim radom i to podjelom sindikalnih priznanja, zahvalnica i diploma sindikalne škole. Među onima koji su primili priznanja bili su i naši kolege Josip Pavić bivši predsjednik Sindikata PPDIV koji je primio priznanje za sav doprinos i pruženu pomoć u radu Sindikata PPDIVUT i kolega Mato Greganić bivši tajnik našeg Sindikata. U nastavku Kongresa podnesena su izviješća za proteklo četverogodišnje razdoblje, izmijenjen je i dopunjen Statut, donesena je programska osnova za naredno mandatno razdoblje od četiri godine, te je vođena iscrpna rasprava.
Iz podnesenih izvještaja bilo je jasno vidljivo kako su uslovi u kojima radi i djeluje Sindikat vrlo teški jer se radi sve kako bi se oslabio sindikalni pokret, a što direktno pogađa radnike. Isto tako čuli smo kako pojedini poslodavci postaju sve bezkrupulozniji i nemilosrdniji prema radnicima, a naročito prema sindikalnim kadrovima. No s druge strane postoje i poslodavci s kojima se ostvaruje dobra suradnja i partnerstvo što posebno pridonosi procesima kolektivnog pregovaranja.
Na kraju je Kongres za naredni četverogodišnji mandat izabrao članove Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, te Mehmeda Avdagić za svog novog predsjednika koji je u svojoj završnoj riječi istaknuo kako je potrebno još energičnije suprotstaviti se svim nedaćama koje se moraju rješavati razborito i pametno vodeći računa o svakom pojedinačnom članu Sindikata, ali i o sudbini i drugih radnika i građana BiH.
U delegaciji Sindikata PPDIV Hrvatske Kongresu su prisustvovali Regionalni povjerenik Regija III Davor Vrbek koji se u ime Sindikata PPDIV obratio 6. Kongresu te je uručio prigodni dar novom-starom predsjedniku Avdagiću i član Glavnog odbora Sindikata PPDIV Željko Mikulić.

Polaganje cvijeca 1 Polaganje cvijeca 2 Pavic prima priznanje Radno predsjednistvo

SINDIKAT PPDIV POTPISAO KOLEKTIVNI UGOVOR

SINDIKAT PPDIV POTPISAO KOLEKTIVNI UGOVOR

Kako je kolektivni ugovor za radnike najvažniji izvor prava jer se njime definiraju prava i obveze te kako je to stalna zadaća i obveza Sindikata kao i stalni posao zaposlenih u Sindikatu odlučeno je da bi i mi sami trebali imati potpisan kolektivni ugovor. Nacrt i prijedlog Kolektivnog ugovora je bio brzo pripremljen i napravljen na bazi postojećeg pravilnika o radu te se već 30. lipnja pristupilo potpisu istog. Kolektivni ugovor za zaposlene u Sindikatu PPDIV-a potpisao je predsjednik Denis Paradiš i naša sindikalna povjerenica kolegica Jasna Luketić. Ovim kolektivnim ugovorom nisu povećavana prava već je poslana poruka o važnosti sklapanja kolektivnih ugovora. O kolektivnim ugovorima svakog dana govorimo našim članovima, o njegovoj važnosti i o tome kako kolektivni ugovor za radnike nema alternativu. Kolektivni ugovor je najveća garancija prava, zaštite i sigurnosti radnika u radnom odnosu. Kolektivni ugovori sklapaju se u interesu radnika te ih može sklopiti samo Sindikat. Sindikat PPDIV posvećuje osobitu pozornost te potiče razvoj kolektivnog pregovaranja u poduzećima čiji su rezultati rada vidljivi na terenu uz pomoć sindikalnih povjerenika te ovim potpisom prvog kolektivnog ugovora za zaposlene u sindikatu šaljemo poruku da su kolektivni ugovori potrebni svim radnicima bez obzira na veličinu poduzeća pa makar ih bilo i samo dvanaest zaposleno.

Podravka pobjednik 18. sportskih susreta Sindikata PPDIV-a!

Podravka pobjednik 18. sportskih susreta Sindikata PPDIV-a!

Pobjednici Ovogodišnji, 18. po redu, sportski susreti Sindikata PPDIV-a i ove su godine održani u Rovinju, u apartmanskom naselju Villas Rubin. U vremenu od 25. pa sve do 28. svibnja na sportskim terenima se natjecalo više od 950 sportaša PPDIV-ovaca iz cijele Hrvatske. Sportske susrete je otvorenima proglasio predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš, a okupljenima se obratio i Miodrag Bradonjić, potpredsjednik Sindikata PPDIV Srbije, Miroslaw Nowicki, predsjednik poljskog sindikata Solidarnost  i Mladen Novosel predsjednik SSSH-a. 

Natjecanja su se odvijala u 10 disciplina i to; tenis, mali nogomet, odbojka na pjesku, potezanje užeta za muškarce (i revijalno za žene), stolni tenis, pikado i kuglanje za muškarce i za žene, boćanje, kartanje belota, te briškule i trešete. Svi susreti održani su u prijateljskom, fer play ozračju, a uz hrvatske sportaše u pojedinim disciplinama su se natjecali  PPDIV-ovi gosti iz srpskog Hemofarma, crnogorske Nikšičke pivovare, te gosti iz Poljske. 

Zbrajajući bodove osvojene po pojedinačnim disciplinama, najbolja je bila Podravka koja je od Solane Pag ove godine preuzela titulu sveukupnog pobjednika sportskih susreta i dobila na čuvanje prijelazni pehar na godinu dana, do idućih Igara.

U nastavku vam donosimo rezultate po disciplinama a bogatu foto galeriju možete pogledati na https://www.facebook.com/ppdiv/.

TENIS
1. mjesto – ŽELJKO KELEUVA, Zagrebačka pivovara
2. mjesto – IGOR KOVAČIĆ, Zagrebačka pivovara
3. mjesto – MILJENKO DRAGOSLAVIĆ, Solana Pag

BELOT
1. mjesto – PODRAVKA TIM INES
2. mjesto – PIK VRBOVEC
3. mjesto – JAMNICA

BRIŠKULA I TREŠETA
1. mjesto – DUKAT d.d. – LC SPLIT
2. mjesto – SOLANA PAG d.d. 2
3. mjesto – JAMNICA d.d. 2 – PC SPLIT

BOĆANJE
1. mjesto – SOLANA PAG 1, Pag
2. mjesto – SOJARA, Zadar
3. mjesto – SOLANA PAG 2, Pag

PIKADO – M
1. mjesto – VUKA, Osijek
2. mjesto – JAMNICA 3, Zagreb
3. mjesto – JAMNICA 5, Zagreb

PIKADO – Ž
1. mjesto – PIK VRBOVEC 2, Vrbovec
2. mjesto – TVORNICA ULJA ČEPIN 2
3. mjesto – ZVIJEZDA MARGO, Zagreb

STOLNI TENIS – M
1. mjesto – PODRAVKA – NABAVA, Koprivnica
2. mjesto – BELJE 1, Darda
3. mjesto – ZVIJEZDA, Zagreb

KUGLANJE – M
1. mjesto – VUKA, Osijek
2. mjesto – ŽITO, Osijek
3. mjesto – SLADORANA, Županja

KUGLANJE – Ž
1. mjesto – BELUPO, Koprivnica
2. mjesto – BELJE 1, Darda
3. mjesto – SLADORANA, Županja

ODBOJKA NA PIJESKU
1. mjesto – TDR d.o.o. 1 Rovinj
2. mjesto – PODRAVKA VEGE-JUHE, Koprivnica
3. mjesto – MIRNA 1, Rovinj

POTEZANJE UŽETA
1. mjesto – AGRO-TOVARNIK, Tovarnik
2. mjesto – JAMNICA, Zagreb
3. mjesto – PIK VRBOVEC, Vrbovec

MALI NOGOMET
1. mjesto – ZAGREBAČKA PIVOVARA NIKŠIČKO PIVO
2. mjesto - PODRAVKA 1, Koprivnica
3. mjesto - PIK VRBOVEC, Vrbovec

POTEZANJE UŽETA - ŽENE (REVIJALNO)
ZVIJEZDA, Zagreb
PIK VRBOVEC, Vrbovec

UKUPNI POBJEDNIK
PODRAVKA, Koprivnica

ORGANIZACIJSKI ODBOR 18. SPORTSKIH SUSRETA

 

Vrijeme je za oporavak statusa radnika u privatnom i javnom sektoru!

Vrijeme je za oporavak statusa radnika u privatnom i javnom sektoru!

c7d7989085ebc97e2b32d796fd6ec405 "Vrijeme je za oporavak statusa i prava radnika u privatnom i javnom sektoru!" - ovogodišnja je prvosvibanjska poruka koju će danas na Međunarodni praznik rada zajedno promovirati sindikati udruženi u SSSH i Maticu hrvatskih sindikata na centralnom prosvjedu u Slavonskom Brodu.

Centralno obilježavanje Međunarodnog praznika rada ove godine organizira se u Slavoniji kao regiji u kojoj je, uz Dalmaciju i Liku, najizraženiji problem nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja zbog nepostojanja radnih mjesta i niskih plaća. Prvomajska (prosvjedna) povorka organizira se u Slavonskom Brodu kao povijesno radničkom gradu, s jakom sindikalnom bazom, te geografski povoljnom pozicijom koja omogućuje privlačenje sindikalnih povjerenika i aktivista iz šire okolice. Prosvjednici iz Zagreba u Slavonski Brod dolaze vlakom solidarnosti: „Radnici su motor razvoja Hrvatske, a Hrvatska je nažalost vlak bez voznog reda“.

Skupina od oko 500 prosvjednika krenut će vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u ranim jutarnjim satima (8:00 sati) prema Slavonskom Brodu, uz zaustavljanje u Kutini, gdje će se ukrcati dodatnih 50 prosvjednika, te dolazi u Slavonski Brod između 11:30 i 12:00 sati.
Na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Brodu formirat će  se prosvjedna povorka koja će se kraćom šetnjom kretati prema tvrđavi, gdje će se održati središnji dio prosvjeda uz govore predstavnika sindikata, i gdje će se potom nastaviti program. U centralnoj prosvjednoj povorci očekuje se više tisuća sinidkalnih aktivista.

Glavna poruka prvosvibanjskog prosvjeda je: „Radnici privatnog i javnog sektora zahtijevaju: Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.
Poruka se temelji na sljedećim zahtjevima
• promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru;
• povećanje plaća, kroz kolektivne ugovore kao glavni alat osiguranja dostojanstvenih plaća i uvjeta rada;
• povećanje minimalne plaće na 50% prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka;
• otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; prestanak stimuliranja prekarnih, nestandardnih oblika rada;
• poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije;
• kvalitetna stambena politika te cjenovno i teritorijalno dostupni društveni servisi i efikasno povezivanje nacionalnih i lokalnih politika.

Očekuje se da će na prvosvibanjskom prosvjedu u Slavonskom Brodu i cijelodnevnom programu sudjelovati i 500 članova Sindikata PPDIV-a, većinom iz Slavonije i Baranje.

Posljednja tri dana protekla u znaku EFFAT-a

Posljednja tri dana protekla u znaku EFFAT-a

Regionalna sindikalna konferencija pod nazivom „Jačanje uloge industrijskih sindikata u jugoistočnoj Europi u oblikovanju programa industrijske politike u svijetlu ciljeva Europe 2020“ održana je u utorak i srijedu u Zagrebu u okviru zajedničkog projekta IndustriAll i Effata uz financiranje Europske komisije (VS/2015/0238).

Dvadesetak sudionika iz Hrvatske, Crne gore, Srbije, Rumunjske, Bugarske uz kolege iz Brisela, Austrije te predsjednicu Effata Malin Ackholt iz Švedske sudjelovalo je u radu konferencije.

efat 31 To je druga po redu regionalna konferencija u Zagrebu iz istog projekta koja se nadovezala na prošlogodišnju održanu u rujnu.
Prvog dana prezentirana je SWOT analiza od strane stručnjaka koji vode projekte naših zemalja u našim sektorima, a to su prvenstveno prehrana, poljoprivreda i turizam čiji su i predstavnici sindikata sudjelovali u izradi iste.

Profesorica Radmila Grozdanić sa beogradskog ekonomskog fakulteta iznijela je svoje viđenje sektora u Srbiji, Crnoj gori i Hrvatskoj dok je doktor Vassil Kirov kao istraživač i predavač sa etui-a obradio zemlje Bugarsku, Rumunjsku i Makedoniju. Kako se konferencija održava u hrvatskoj, drugog dana imali smo priliku susresti se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca. Gospođe Milka Kosanović i Maja Malić su nas kroz svoje prezentacije informirale o svojem radu kao i budućnosti sektora iz njihove efat21 perspektive, odnosno perspektive poslodavaca i Hrvatske udruge poslodavaca. Također su naglasile kako održavamo izniman odnos i socijalni dijalog sa Sindikatom PPDIV-a što je na neki način i bila dobra uvodna tema za idućeg predavača gospodina Gerharda Riessa iz Austrijskog sindikata Pro-ge koji je održao prezentaciju o socijalnom partnerstvu u Austriji i funkcioniranju socijalnog dijaloga u njegovoj zemlji.

Srijeda popodne nakon završetka konferencije bila je rezervirana za odlazak u Mariju Bistricu te početak rada Effat-ovog vijeća sindikata iz jugoistočne Europe za suradnju, solidarnost i podršku pa je odmah po dolasku održana i sjednica predsjedništva istog vijeća.

Na sastanku vijeća sindikata iz JIE sudjelovalo je više od 30 sudionika iz sedam zemalja i jedanaest sindikata, tri sindikata iz Bugarske, dva iz Turske, dva iz Srbije, po jedan iz Rumunjske, Crne gore, Slovenije i Hrvatske.

efat11 Sastanak vijeća je organiziran uz pomoć zaklade Friedrich Ebert čiji su predstavnici također sudjelovali u radu vijeća. Održano je nekoliko prezentacija o radničkim vijećima. Kao gost predavač o aktivnostima i ulozi radničkih vijeća i Europskih radničkih vijeća izlaganje je održao danski kolega Steen Karlsen iz sindikata NNF koji je ujedno i koordinator ERV u Danskoj. Milan Jevtić iz Fes-ovog ureda za jugoistočnu Europu nas je upoznao sa specifičnostima u radu radničkih vijeća po pojedinim zemljama unutar Europske unije.

Kako je centralna tema bila vezana u Europska radnička vijeća predstavnici svake zemlje su iznijeli svoju situaciji vezano za kompanije koje djeluju u njihovim sindikatima koje su ujedno i multinacionalne. Zaključeno je da unutar navedenih zemalja iz JIE djeluje preko 30 multinacionalki te je potrebna uključenost sindikata i njihovih predstavnika kako bi se te kompanije mapirale i kako bi se mogli ostvariti zajednički kontakti predstavnika da bi se u skoroj budućnosti moglo i zajednički djelovati.

Zadnja točka dnevnog reda i završetak rada regionalnog vijeća sindikata bila je izbor novog predsjednika vijeća koji se prema usvojenim pravilima mijenjaju svake godine te je shodno tome odlučeno da će u idućem jednogodišnjem razdoblju regionalno vijeće voditi kolegica iz bugarskog sindikata FNSZ Svetla Vasileva nakon što se kolega Miodrag Bradonjić iz sindikata PPDIV-a Srbije zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

Ispred sindikata PPDIV-a sastanku vijeća prisustvovali su predsjednik Denis Paradiš sa svoja dva voditelja pravnih odnosno ekonomskih poslova Marinom Gruban Jelečević te Jasminom Kunjkom dok su na konferenciji IndustriAll i Effata sudjelovali predsjednik Paradiš i Jasmin Kunjko.

Prijava ili Registracija

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconPrijava preko Facebooka

Prijava