Sindikat PPDIV

A+ A A-

Održana sjednica Predsjedništva Sindikata PPDIV-a

U srijedu, 14. veljače, održana je sedma sjednica Predsjedništva na kojoj je raspravljano o prikupljenim podacima za utvrđivanje reprezentativnosti udruga sindikata više razine te novim EU pravilima o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

sjednica predsjednistva 14022018 1

Predsjedništvo je primilo informaciju s nedavno održanog sastanka s mladim aktivistima Sindikata PPDIV-a za koje će početkom ožujka biti organizirana edukativna radionica.

Odlukom Predsjedništva, ovogodišnji prvi seminar za sindikalne povjerenike, radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu održati će se od 19. do 21. travnja u Hotelu Medena u Trogiru.

Sukladno Odluci Glavnog odbora o održavanju 19. sportskih susreta koji će se održati u Turističkom naselju Villas Rubin u Rovinju od 24. do 27. svibnja ove godine, Predsjedništvo je imenovalo Organizacijski odbor zadužen za neposrednu organizaciju, pripremu i provedbu sporstkih susreta. Organizacijski odbor čine: Denis Paradiš, Maurizio Benussi, Boris Matohanca, Marina Gruban Jelečević, Jasmin Kunjko, Stjepan Leboš, Ante Krajina, Davor Vrbek, Ivica Blažević, Jasna Luketić, Marina Bračko i Lana Šeperić Kunović.

Pored najave susreta na međunarodnom planu suradnje sa partnerskim sindikatima iz Slovenije i Austrije koji će se održati tijekom ožujka mjeseca, Predsjedništvo je primilo izvješće Komisije za sindikalne pomoći isplaćene tijekom 2017. godine.

Na prijedlog regionalnih povjerenika, slijedom odredbi Pravilnika o organizaciji i načinu rada Sindikata PPDIV-a, Predsjedništvo je donijelo odluke o prestanku rada dvaju sindikalnih podružnica.

sjednica predsjednistva 14022018 2 sjednica predsjednistva 14022018 3

Zajedničko priopćenje za medije Sindikata trgovine Hrvatske i Sindikata PPDIV Hrvatske

Sindikat trgovine Hrvatske i Sindikat PPDIV Hrvatske zajedničkim su se priopćenjem za medije danas, 5. veljače 2018. godine obratili javnosti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sindikat PPDIV-a i Sindikat trgovine Hrvatske, sindikati koji u sustavu Agrokora organiziraju najveći broj radnika, izražavaju punu potporu procesu izvanredne uprave, koji ide u smjeru sklapanja nagodbe od strane vjerovnika.
Sklapanje nagodbe od strane vjerovnika, je cilj ovog postupka i to je jedini način opstanka Društava iz sustava Agrokora, zadržavanje gospodarske djelatnosti i radnih mjesta.
Radnici očekuju političko okruženje koje će osigurati uvjete u kojima će vjerovnici u postupku izvanredne uprave, sklopiti nagodbu u Zakonom predviđenom roku i na taj način osigurati gospodarsku budućnost Društvima iz sustava Agrokora, a radnicima osigurati posao i njihovu budućnost u Hrvatskoj, stoji u priopćenju koje je za Sindikat trgovine Hrvatske potpisala predsjednica Zlatica Štulić a za Sindikat PPDIV Hrvatske predsjednik Denis Paradiš.

d31d364dd6ef9513a964 copy

Potpisan KU u Hrvatskim Vodama

U Hrvatskim vodama završeni su pregovori te je potpisan kolektivni ugovor krajem 2017. godine. Novi kolektivni ugovor za vodno gospodarstvo važiti će slijedećih pet godina. Kolektivni ugovor su potpisali ministar zaštite i okoliša dr.sc. Tomislav Ćorić i predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske Denis Paradiš.

Pregovori su trajali nešto više od dva mjeseca, a pregovarački odbor Sindikata je odradio jako dobar posao čiji rezultat će radnici u Hrvatskim vodama osjetiti već na prvoj idućoj isplaćenoj plaći. Dogovoreno je povećanje od 3+3 posto za podizanje osnovice odnosno povećanje od ukupno 6 posto u iduće dvije godine. Dogovorene su i razne izmjene materijalnih i drugih prava te sa sigurnošću možemo reći da nakon potpisa novog kolektivnog ugovora na kojem je radila i koordinacija sindikalnih povjerenika Hrvatskih voda imamo jednu novu dimenziju i garanciju prava u budućnosti. Pregovarački odbor uspio je nametnuti i dogovoriti više od dvadesetak novih stvari koje su u ovom kolektivnom ugovoru dogovorene bolje nego su bile dogovorene dosad.
Predsjednik Paradiš je zahvalio pregovaračkom odboru i koordinaciji na uloženom trudu i postignutom rezultatu dok je ministar Ćorić također izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom te rekao kako ga veseli da nakon što je podigao plaće u javnom sektoru to može učiniti i potpisom ovog novog Kolektivnog ugovara i u Hrvatskim vodama.

 

U siječnju je potpisan još jedan kolektivni ugovor u Hrvatskim vodama i to za Vodoprivredne uslužne djelatnosti d.o.o. To je tvrtka čiji su osnivač Hrvatske vode te je nakon samo dva sastanka pregovaračkih odbora uslijedio dogovor i potpis kojim su i radnici VUD-a dobili svoj novi kolektivni ugovor potpisan na pet godina. Taj kolektivni ugovor u većini je isti kao i kolektivni ugovor Hrvatskih voda tako da možemo biti zadovoljni potpisom istog jer niti jedno pravo radnika nije umanjeno.

vud

Održan sastanak s mladim aktivistima

Temeljem donesene rezolucije na 8. Kongresu – Rezolucija o unapređenju položaja mladih radnika, u petak je u prostorijama Sindikata PPDIV održan prvi sastanak sa našim mladim članovima s područja sviju četiri Regija.

Kao što je najavljivano Sindikat PPDIV krenuo je sa inicijativom osnivanja sekcije/kluba mladih koja će se baviti prije svega učlanjivanjem mladih radnika i okupljanjem mladih članova, a sve kako bi se kroz jednu zajedničku suradnju poboljšao položaj mladih radnika, ali i pomladilo članstvo jer trenutna starosna dob članova je visoka i nedostaju mladi članovi kako bi sindikalni pokret imao svoju budućnost.

Prisutnima se na samom početku obratio Predsjednik Denis Paradiš koji ih je ukratko upoznao sa sindikalnim aktivnostima, ali i ponovio važnost sindikalnog organiziranja u borbi za bolja i drugačija radnička prava od onih propisanih Zakonom. Nakon njega prisutnima se obratio Davor Vrbek, Regionalni povjerenik Regije III, koji će većim dijelom biti zadužen za ovaj projekt. Kroz svoje obraćanje upoznao je prisutne kolege sa idejom i načinom na koji bi trebala sekcija/klub mladih funkcionirati i koliko će važnu ulogu u osmišljavanju ovog projekta imati upravo mladi.

Sastanku je prisustvovalo šesnaest mladih kolega mahom iz većih podružnica sa svih Regija, a za ovu je priliku za njih pripremljena i kratka anketa kako bi se vidjelo na koji i kakav način mladi vide Sindikat, te što će u budućnosti trebati činiti kako bi smo Sindikat i sindikalni pokret dodatno približili mladima te ih animirali da postanu naši članovi.

U diskusiji koja je vođena nakon anketiranja raspravljalo se o položaju radnika u poduzećima iz kojih dolaze, razmišljanjima mladih radnika o sindikatu, što bi ih moglo privući u Sindikat i svemu drugom što su kolege smatrale važnim istaknuti na ovom sastanku.

Na kraju dogovoreno je slijedeće druženje u obliku radionice, a do tada ostaje svima da, nakon što su čuli koja će uloga i zadaća biti sekcije/kluba mladih i njih kao takvih da razmisle o idejama i svemu što će pomoći kako bi što više mladih bilo uključeno u aktivnosti čime će sigurno privući i druge mlade koji će postati novi članovi.

IMG 4820

IMG 4821

IMG 4825

IMG 4827

Dodijeljene nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2017. godinu

Na svečanoj sjednici Glavnog odbora, uz nazočnost svih članova Predsjedništva, Statutarne komisije i Financijskog odbora Sindikata PPDIV-a, dana 13. prosinca 2017. godine u Ekoparku Kraš dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim sindikalnim povjerenicima za 2017. godinu. Odluku o nagrađivanju sindikalnih povjerenika donosi Predsjedništvo jednom godišnje, sukladno prijedlozima regionalnih povjerenika.
Za svoj kontinuirani sindikalni rad, za postignute izuzetne rezultate i poseban doprinos radu Sindikata PPDIV-a u 2017. godini, Predsjedništvo je nagradilo sljedeće sindikalne povjerenike:

REGIJA 1
1. JOSIP SMOLKOVIĆ, Badel 1862 d.d. Zagreb
2. BRANKA KNAPIĆ, Karlovačka pivovara d.d.

REGIJA 2
1. ZDRAVKO TURČINOVIĆ, PPK Valpovo d.o.o.
2. RADOVAN ŠIKANIĆ, Slavonija Županja d.d.

REGIJA 3
1. ZLATA BAJS, Hidroregulacija d.d. Bjelovar
2. DARKO NOVOTNI, Zdenka, Veliki Zdenci

REGIJA 4
1. BORIS MATOHANCA, TDR d.o.o. Rovinj
2. MILE GOJANOVIĆ, Vinoplod-Vinarija, Šibenik

ODRŽANE ZAVRŠNE GODIŠNJE SJEDNICE SVIH TIJELA SINDIKATA PPDIV-a
U godini na izmaku, dvodnevni boravak 12. i 13. prosinca, u Ekoparku Kraš započeli smo održavanjem sjednice Statutarne komisije i Financijskog odbora. Oba tijela su razmatrala svoj rad tijekom protekle godine te su utvrdila svoj plan rada za 2018. godinu. Pored razmatranja Prijedloga Plana prihoda i rashoda za nadolazeću godinu, Financijski odbor dotaknuo se i problematike poslovanja blagajni uzajamne pomoći, sukladno nedavno održanom sastanku u prostorijama Sindikata PPDIV-a sa voditeljima kasa.
Dan kasnije, sastalo se Predsjedništvo Sindikata PPDIV-a koje je, pored razmatranja Plana rada Sindikata PPDIV-a za iduću godinu, razmatralo i financijski plan za 2018. godinu te aktivnosti kojima smo se bavili tijekom ove godine.
Uz prethodno spomenuto nagrađivanje najboljih sindikalnih povjerenika, Predsjedništvo je usvojilo izvješća na međunarodnom planu koje je posebno bilo aktivno tijekom mjeseca listopada a o čemu više donosimo u novom Osvitu koji izlazi kroz par dana.

Po završetku sjednice Predsjedništva, sastao se Glavni odbor Sindikata PPDIV-a koji je usvojio Plan rada za 2018. godinu, Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu, prihvatio izvješće o radu za 2017. godinu te dodijelio priznanja i nagrade najboljim sindikalcima o čemu je bilo riječi u uvodnom dijelu. Kao i krajem svake godine, Glavni odbor odlučuje o mjestu i vremenu održavanja sljedećih sportskih susreta pa je tako na sjednici donesena Odluka da će se i 19. sportski susreti Sindikata PPDIV-a održati u Rovinju u vremenu od 24. do 27. svibnja 2018. godine.
Zaključivši sjednicu Glavnog odbora, uz prisustvo svih članova tijela, predsjednik Denis Paradiš zahvalio je svima na iznimnom trudu i radu u prvoj godini mandata koja nije bila ni malo „mirna“ te poželio svima sretne i blagoslovljene blagdane i svako dobro u novoj 2018. godini.

skupna financijski odbor statutarna komisija predsjednistvo glavni odbor

Prijava ili Registracija

Prijava