Sindikat PPDIV

A+ A A-

SINDIKATIMA PREDSTAVLJEN PLAN NAGODBE ZA AGROKOR

11. travnja 2018. godine u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, održan je sastanak predstavnika sindikata, koji djeluju u koncernu Agrokor d.d., i podpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice dr. sc. Martine Dalić.
Sastanku su nazočili izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

Izvanredni povjerenik predstavio je sadržaj načelnog sporazuma o ključnim elementima nagodbe, te objasnio kako ovaj sporazum sadrži elemente o prijenosu ugovora o radu na novu tvrtku, što ukazuje na očuvanje radnih mjesta po završetku procesa izvanredne uprave.

Nova upravljačka holding struktura:

Untitled

Izvor: Sadržaj načelnog sporazuma o ključnim elementima nagodbe

Budući da su se vjerovnici sporazumjeli o ključnim strukturnim elementima nagodbe, a da im je potreban dodatan rok da usaglase i dovrše tekst nagodbe, izvanredni povjerenik predložio je Trgovačkom sudu u Zagrebu produljenje roka trajanja postupka izvanredne uprave za dodatna tri mjeseca, a koji prijedlog je sud prihvatio.

Predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš je izvanrednom povjereniku ukazao na probleme unutar kompanija kao što su nužna korekcija plaća, nedostatak radne snage, rad na određeno vrijeme koji to nije i važnost kolektivnog ugovora kako bi očuvali svoja materijalna prava i u narednom periodu.

Dogovoren je idući sastanak, no nakon što se formira stalno vjerovničko vijeće kako bi i članove stalnog vjerovničkog vijeća upoznali sa potrebama naših članova.

ŽIVIM SINDIKAT - Mladi aktivisti nastavljaju usavršavati svoje znanje o Sindikatu

Nastavljajući raditi na projektu stvaranja sekcije/kluba mladih, Sindikat PPDIV je za svoje mlade aktiviste u suradnji sa EDUCA-om organizirao edukativnu radionicu pod nazivom Živim Sindikat.

20180303 084257
Tema i cilj radionice bio je da se mladi dodatno upoznaju sa ustrojem Sindikata PPDIV, njegovoj ulozi i važnosti u poduzećima gdje smo organizirani te uspjesima kojih naš Sindikat ima u svakodnevnoj borbi za radnička prava.

DSC07003 copy DSC07002

Kroz aktivno sudjelovanje i niz simulacija mladi su dobili priliku upoznati se sa načinom kako pristupiti potencijalnom članu, kako mu objasniti svu važnost sindikalnog organiziranja i upoznati ga sa osnovnim načelom sindikalizma, a to je solidarnost. Posebno zanimljivo bilo je kada su mladi sami sebe odredili gdje su i što su oni u Sindikatu. Pohvalno je što su svi izuzetno komunikativni i spremni na svaki oblik suradnje što je ovu radionicu učinilo dodatno zanimljivom, a koliko su njome zadovoljni bili upravo mladi govori činjenica kako su svi spremni dalje sudjelovati u edukacijama i kako svi oni žele usavršiti svoje znanje i komunikacijske sposobnosti, a sve s ciljem očuvanja sindikalnog pokreta i privlačenja mladih članova koji na žalost imaju iskrivljenu sliku o sindikatu općenitu. 20180303 093839

U jednom dijelu edukacije dotaknuli su se i uloga europskih te svjetskih sindikalnih organizacija kao što su EFFAT i IUF čiji je Sindikat PPDIV član, ali i naše Središnjice SSSH čiji je Sindikat PPDIV dio. Bila je to prilika da mladi upoznaju područja rada svake od ovih organizacija te njihovu važnost i ulogu u sferi rada svake od njih.
Valja napomenuti kako je sama radionica započela sa okupljanjem u petak i neformalnim druženjem naših mladih aktivista, a sve se nastavilo u subotu kroz cjelodnevni rad sa kolegama iz EDUCA-e Nediljkom Buklijaš i Darkom Šeperićem. 20180303 101002

Ovo dvoje mladih kolega učinilo je sve kako bi mladima približili Sindikat i kako bi potaknuli njihovu kreativnost i komunikativnost koja će ima zasigurno biti od velike pomoći u njihovim radnim sredinama s ciljem novog učlanjivanja. 20180303 165248 Copy

Održana sjednica Glavnog odbora Sindikata PPDIV-a

Na sjednici Glavnog odbora koja je održana u utorak, 27. veljače, pored usvojenog izvješća o financijskom poslovanju Sindikata PPDIV-a za 2017. godinu, Glavni odbor je razmatrao prikupljene podatke o broju članova Sindikata PPDIV-a prikupljene za potrebe utvrđivanja reprezentativnosti udruga sindikata više razine.

IMG 4143 IMG 4145 copy

Predsjednik Denis Paradiš izvijestio je članove Glavnog odbora o aktivnostima Sindikata PPDIV-a u protekla dva mjeseca najavivši održavanje radionice za naše mlade aktiviste krajem ovoga tjedna kao i održavanje seminara za sindikalne povjerenike, radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu u Hotelu Medena u Trogiru od 19. do 21. travnja ove godine.

IMG 4144

Članovi Glavnog odbora primili su informaciju o izmjeni propisa u području zaštite osobnih podataka. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR – General Data Protection Regulation) počinje se primjenjivati u svim državama članicama Europske unije od 25. svibnja 2018. godine i donosi značajne promjene u pristupu zaštiti osobnih podataka.

 

 

Održana sjednica Predsjedništva Sindikata PPDIV-a

U srijedu, 14. veljače, održana je sedma sjednica Predsjedništva na kojoj je raspravljano o prikupljenim podacima za utvrđivanje reprezentativnosti udruga sindikata više razine te novim EU pravilima o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

sjednica predsjednistva 14022018 1

Predsjedništvo je primilo informaciju s nedavno održanog sastanka s mladim aktivistima Sindikata PPDIV-a za koje će početkom ožujka biti organizirana edukativna radionica.

Odlukom Predsjedništva, ovogodišnji prvi seminar za sindikalne povjerenike, radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu održati će se od 19. do 21. travnja u Hotelu Medena u Trogiru.

Sukladno Odluci Glavnog odbora o održavanju 19. sportskih susreta koji će se održati u Turističkom naselju Villas Rubin u Rovinju od 24. do 27. svibnja ove godine, Predsjedništvo je imenovalo Organizacijski odbor zadužen za neposrednu organizaciju, pripremu i provedbu sporstkih susreta. Organizacijski odbor čine: Denis Paradiš, Maurizio Benussi, Boris Matohanca, Marina Gruban Jelečević, Jasmin Kunjko, Stjepan Leboš, Ante Krajina, Davor Vrbek, Ivica Blažević, Jasna Luketić, Marina Bračko i Lana Šeperić Kunović.

Pored najave susreta na međunarodnom planu suradnje sa partnerskim sindikatima iz Slovenije i Austrije koji će se održati tijekom ožujka mjeseca, Predsjedništvo je primilo izvješće Komisije za sindikalne pomoći isplaćene tijekom 2017. godine.

Na prijedlog regionalnih povjerenika, slijedom odredbi Pravilnika o organizaciji i načinu rada Sindikata PPDIV-a, Predsjedništvo je donijelo odluke o prestanku rada dvaju sindikalnih podružnica.

sjednica predsjednistva 14022018 2 sjednica predsjednistva 14022018 3

Zajedničko priopćenje za medije Sindikata trgovine Hrvatske i Sindikata PPDIV Hrvatske

Sindikat trgovine Hrvatske i Sindikat PPDIV Hrvatske zajedničkim su se priopćenjem za medije danas, 5. veljače 2018. godine obratili javnosti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Sindikat PPDIV-a i Sindikat trgovine Hrvatske, sindikati koji u sustavu Agrokora organiziraju najveći broj radnika, izražavaju punu potporu procesu izvanredne uprave, koji ide u smjeru sklapanja nagodbe od strane vjerovnika.
Sklapanje nagodbe od strane vjerovnika, je cilj ovog postupka i to je jedini način opstanka Društava iz sustava Agrokora, zadržavanje gospodarske djelatnosti i radnih mjesta.
Radnici očekuju političko okruženje koje će osigurati uvjete u kojima će vjerovnici u postupku izvanredne uprave, sklopiti nagodbu u Zakonom predviđenom roku i na taj način osigurati gospodarsku budućnost Društvima iz sustava Agrokora, a radnicima osigurati posao i njihovu budućnost u Hrvatskoj, stoji u priopćenju koje je za Sindikat trgovine Hrvatske potpisala predsjednica Zlatica Štulić a za Sindikat PPDIV Hrvatske predsjednik Denis Paradiš.

d31d364dd6ef9513a964 copy

Prijava ili Registracija

Prijava